virt-df on Xen

Virt-df works on Xen so you can display free disk space in a Xen VM.

# virt-df -h 2>&1 | grep -v '/dev/kqemu'
Domain-0 seems to have no disk devices
Filesystem                                Size       Used  Available  Use%
RHEL39FV64:/dev/hda1                     98.7M      13.5M      80.1M 18.8%
RHEL39FV64:/dev/hda2                      6.8G       1.8G       4.7G 31.0%
RHEL39FV64:/dev/hdb1                     30.4M       1.0M      27.8M  8.5%
RHEL39FV32:/dev/hda1                     98.7M      14.5M      79.1M 19.9%
RHEL39FV32:/dev/hda2                      6.8G       1.5G       4.9G 27.8%
RHEL39FV32:/dev/hdb1                     30.4M       1.0M      27.8M  8.5%
RHEL53PV64:/dev/VolGroup00/LogVol00       6.6G       2.1G       4.2G 37.3%
RHEL53PV64:/dev/hda1                     98.7M      13.1M      80.5M 18.5%
RHEL48PV64:/dev/VolGroup00/LogVol00       6.7G       2.1G       4.3G 36.6%
RHEL48PV64:/dev/hda1                     98.7M       9.2M      84.4M 14.5%
RHEL52PV32:/dev/VolGroup00/LogVol00       6.6G       2.5G       3.7G 43.5%
RHEL52PV32:/dev/hda1                     98.7M      12.7M      80.9M 18.0%
RHEL53PV32:/dev/VolGroup00/LogVol00       6.6G       1.9G       4.4G 34.1%
RHEL53PV32:/dev/hda1                     98.7M      12.8M      80.8M 18.2%
RHEL52FV32:/dev/VolGroup00/LogVol00       6.7G       2.6G       3.8G 43.5%
RHEL52FV32:/dev/hda1                     98.7M      14.5M      79.1M 19.8%
RHEL52FV32:/dev/hdb1                     30.3M       1.4M      27.4M  9.7%
RHEL48PV32:/dev/VolGroup00/LogVol00       6.7G       1.8G       4.6G 31.7%
RHEL48PV32:/dev/hda1                     98.7M       8.6M      85.0M 13.9%
RHEL47FV32:/dev/VolGroup00/LogVol00       6.7G       1.9G       4.5G 32.6%
RHEL47FV32:/dev/hda1                     98.7M      13.9M      79.7M 19.2%
RHEL47PV32:/dev/VolGroup00/LogVol00       6.7G       1.8G       4.6G 31.3%
RHEL47PV32:/dev/hda1                     98.7M       8.6M      85.0M 13.9%

It’s a bit noisy giving a warning about opening /dev/kqemu for each guest. I’ve grepped out the warnings above. The “Domain-0 seems to have no disk devices” warning is bug 538041.

Leave a comment

Filed under Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s